GORDON THOMAS WARD – EIDERDOWN VOL. 1 & 2

Gordon Thomas Ward is een singer-songwriter van folk- en Americana-liedjes uit Winter Harbor in de Amerikaanse staat Maine. Zijn geliefkoosde speciliteit is het vertellen van boeiende verhalen, persoonlijke waarnemingen en opinies in zijn liedjes en dat heeft hij nu net gedaan in zestien songs die verspreid over twee cd’s te horen zijn op zijn nieuwste album “Eiderdown Vol. 1 & 2”.

Hij speelt zelf op zowat alle instrumenten die bij deze liedjes te horen zijn, maar heeft toch nog wat extra hulp gekregen van co-producer en multi-instrumentalist Eric Troyer en van Dan Kassel op cello, Michael Mitsch op bodhran, Keith Goellner voor percussie, Ian Rankine op doedelzak, David Rimelis op viool en Dave Shapiro op elektrische leadgitaar.

Alle songs werden door Gordon Thomas Ward van tekst en muziek voorzien en de plaatopname gebeurde in de ‘Charlestown Road Studios’ in Hampton, New Jersey. Op de twee audiovideo’s bij deze recensie kunt u luisteren naar de song “Désirée” en de albumtiteltrack “Eiderdown”. Je kan zo de invloeden van de betere folkzangers uit de jaren ’60 en ’70 zoals Paul Simon, Bob Dylan of James Taylor terughoren in enkele songs op deze dubbelaar.

In het nummer “The Ballad Of Joseph Martin” vertelt Gordon Thomas Ward het verhaal van een gelijknamige held uit de ‘Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog’ die plaatsvond van 1775 tot 1783. “Just For You” is een eerbetoon aan alle ouders die hun kinderen op tijd kunnen loslaten om hun eigen weg te zoeken in deze complexe wereld. Zo heeft elk nummer op deze plaat zijn eigen verhaal of bestaansreden: het 7 minuten durende lied “Four Angels” gaat over de vier studenten die vermoord werden door leden van de Amerikaanse Nationale Garde tijdens de bloedige schietpartij op de ‘Kent State University’ op 4 Mei 1970.

Een ander politiek geïnspireerd nummer is “The Ghost Of Hugh Thompson” waarvoor de zogenaamde helicopterpiloot-officier die in 1968 in de Vietnam-oorlog een einde hielp maken aan het vreselijke ‘My Lai’-bloedbad door tegen zijn eigen soldaten in te gaan als symbool en als voorbeeld wordt gebruikt om altijd de juiste dingen te doen en om alle onrecht in de wereld aan te blijven klagen. In het samen met Caroline Cotter in duet gebrachte beklijvende liedje “Longing” worden de kenmerken van de Alzheimerziekte onder de loep genomen. “Long, Long Ago” verhaalt dan weer over de tragische teloorgang van de Amerikaanse koolmijnindustrie, terwijl “Are You Sleeping?” een dringende oproep is aan alle burgers om in actie komen en niet langer in stilte af te wachten wat er allemaal staat te gebeuren.

Belangrijk bij de liedjes op het album “Eiderdown” is het aandachtig luisteren naar de songteksten die uitnodigen tot reflectie en die u misschien wel wat kunnen helpen om een mening te vormen of een standpunt in te nemen over de problemen en mistoestanden in deze wereld. Gordon Thomas Ward wil u daar heel graag bij helpen om zo tot een betere toekomst voor ons allen te kunnen komen.

(valsam)

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

video